Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Άσ' το γαλακτομπούρεκο και πιάσε μια τσεριμόγια!

Είναι σπάνια (και ποσοτικά και ποιοτικά) πια η συγκίνηση κι ενθουσιασμός που μπορεί να προκαλέσει η ανακάλυψη μιας καινούριας γεύσης. Όσο νόστιμο κι αν είναι κάτι, μας θυμίζει κάτι άλλο, το συγκρίνουμε με κάτι άλλο, και ποτέ δε θα φτάσει, κι ακόμα περισσότερο, δεν θα ξεπεράσει, την αγαπημένη εκδοχή της παιδικής μας ανάμνησης.

Η δική μου Προυστική μαντλέν είναι τα κεφτεδάκια. Δώστε μου τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια, αυτά που θα με κάνουν να αναφωνήσω "υπέροχα" , δεν θα έχουν την ίδια χαρά όμως με αυτά που τρώγαμε μετά το μπανιάρισμα του Σαββάτου, τίγκα στο δυόσμο, λίγο πριν αρχίσει η ελληνική ταινία του σαββατόβραδου με την Καρέζη ή τη Βουγιουκλάκη, μαζί με πατάτες που είχαν τηγανιστεί μετά τα εν λόγω κεφτεδάκια έτσι ώστε να έχουν πάρει κι αυτές τη γεύση τους.

Η χαρά μου λοιπόν ήταν μεγάλη όταν πρόσφατα πρωτοέφαγα κάτι που δεν είχα να το συγκρίνω με τίποτα από τα παλιά, κάτι καινούριο και απίστευτα νόστιμο, μια τσεριμόγια!
Η cherimoya (Annona cherimola) είναι φρούτο ιθαγενές του Περού και του Εκουαδόρ αλλά καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Ισπανία). Ο Mark Twain το αποκαλούσε "η νοστιμιά η ίδια ". Είναι σαρκώδες και μαλακό, γλυκό και υπόξινο, με υπόλευκη σάρκα, σαν κρέμα (γαλακτομπούρεκου!), γι' αυτό και η αγγλική του επωνυμία, custard apple. Η γεύση του είναι ένα κράμα αρώματος ανανά, μάνγκο, φράουλας, αχλαδιού, παπάγιας, μήλου και τσιχλόφουσκας μπιγκ μπαμπλ! Στα Γαλλικά λέγεται Anone, στα Ισπανικά Chirimoya, και στα Ιταλικά Annone. Κόψτε το στη μέση και φάτε το με το κουταλάκι, όπως ένα μπωλ κρέμας, φτύνοντας όμως τα μάυρα, γυαλιστερά, σαν πολύτιμα πετράδια κουκούτσια του. Κι αν σας φαίνονται πολύ όμορφα για να τα πετάξετε, κρατήστε τα, θα κάνουν παρέα με τα δικά μου!

12 σχόλια:

witchofdaffodils είπε...

και που στο καλό θα το βρούμε το φρούτο κόρη exportable? δεν το έχει πάρει πουθενά το μάτι μου, θα αρκεστώ σε αχλαδάκι ΒΙΟ..

Pericles Christou είπε...

Αγαπητή μου, χθες το βράδυ έκανα μια απίστευτη αμαρτία. Συγχώρεσον!!!
Καθώς είχε προχωρήσει η ώρα και το κρύο γινόταν πιο τσουχτερό εδώ στα ηπειρώτικα βουνά. Πέρασα τυχαία έξω από το SELECT απέναντι από το ρολόι (you know), τα τζάμια του αχνισμένα και στη βιτρίνα του δύο ταψιά φρέσκιας μπουγάτσας...
Μπήκα και χτύπησα ένα "κόμματο" μπουγάτσας με τραγανό ροδοκόκκινο φύλλο, παχιά κρέμα, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλλα που ξεσήκωσε τα παγωμένα μου ρουθούνια .
Μήπως άλλαξες γνώμη; Πρωτού μπούμε στη νηστεία των Χριστουγέννων.
Take care

heart n soul είπε...

witch dearest δεν γνωρίζω, το αχλαδάκι ΒΙΟ μια χαρά μου ακούγεται, σαλάτισα ένα χτες με σταφύλια και καρύδια και πρασινάδες κι ήταν χάρμα ουρανίσκων, σας επικροτώ :)

αγαπητέ peris, ΑΛΛΑΞΑ ΑΛΛΑΞΑ!!! (ώστε select λέγεται!) Με κάνατε να νιώσω σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα του Άντερσεν με την περιγραφή σας :)

EKT είπε...

Μήπως θα μπορούσες να μας στείλεις μερικά σπόρια να δοκιμάσουμε να τα φυτέψουμε;
EKT Eλένη

heart n soul είπε...

όσα θέλετε κυρία Ελένη!

Pericles Christou είπε...

Σε έκανα να νιώσεις σαν το κοριτσάκι (χωρίς τα σπίρτα) αλλά και μένα με έστειλες... Είμαι, μπορώ να το πω περιγραφικός αλλά και σαν τον Άντερσεν!; Τόσο αρχαίος;;;

No harm though, take good care of yourself and put a warm coat on you for the cold evening walks...

kiki είπε...

Πρώτη φορά το ακούω κι εγώ!

Juanita La Quejica είπε...

Μαγισσούλα και Heart, όταν -ελπίζω σύντομα- θα πάω να ακούσω τον αγαπημένο μου γύφτο (καλά, τσιγγάνο, χαϊδευτικά τον αποκαλώ έτσι) στην Ιβηρική, θα προσπαθήσω να φέρω και μια βαλίτσα τσιριμόγιες! Αν με πιάσουν στο τελωνείο, θα πω ότι αμάρτησα για το hungry! Λέτε να πιάσει;

heart n soul είπε...

θα πιάσει, θα πιάσει! Φέρτε τους τσεριμόγιες Χουάνα! Παρεπιπτόντως ποιον θα δείτε? Μου κινήσατε την περιέργεια!

Ανώνυμος είπε...

μμμ...πολύυυυ ενδιαφέρον και εξωτικό μου ακούγεται αυτό το φρουτάκι :)

EKT είπε...

Αγαπητή soul n heart,
Το αποτέλεσμα ήταν κάπως καλύτερο. Εξηγούμαι, δεν έγινε και πολύ "κλιάτς", αλλά δεν φούσκωσε αρκετά. Λες η μαγιά η ελληνική να μην είναι τόσο δυνατή όσο η εγγλέζικη; ΄Η να φταίει που έκανα κάνα δυο peek a boo; Πάντως θα συνεχίσω μέχρι πτώσεως.
Καλη νύχτα
ΕΚΤ Ελένη

heart n soul είπε...

αγαπητή κ. Ελένη, τι αλεύρι χρησιμοποιείτε? Καλό είναι να είναι bread flour (δυνατό/σκληρό). Επίσης αν είναι ολικής άλεσης, σίκαλης κλπ επίσης θα φουσκώσει λιγότερο από το άσπρο. Το άλλο που σκέφτομαι είναι το σκεύος που χρησιμοποιείτε. Είναι αρκετά βαρύ? Όσο πιο βαρύ, τόσο πιο πολύ θα κάψει και θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Αν είναι πολύ λεπτό και ελαφρύ εμαγιέ, τότε μπορεί να έχει κάτι να κάνει (εγώ δεν έχω βρει cast iron (χυτοσίδηρος, κάτι βαριά κι ασήκωτα και πανάκριβα) ακόμα, χρησιμοποιώ ένα βαρύ πήλινο που το καίω στους 240 για μισή ώρα πριν ρίξω το ψωμί). Όσο για μαγιά, 1γρ (1/4 κ.γ.) από φακελάκι του σούπερμάρκετ. Τα peak a boo τα κάνω κι εγώ (στο γίνωμα όχι στο ψήσιμο γιατί δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε ατμό και θερμοκρασία). Επίσης αν η κουζίνα σας είναι κρύα, αφήστε το να γίνει σε πιο ζεστό μέρος (επίσης, στο δεύτερο γίνωμα, το τελευταίο μισάωρο το κάνω κοντά στην αναμμένη κουζίνα). Αυτά μπορώ να σκεφτώ, ελπίζω να βοηθήσουν. Χαίρομαι που δεν το βάζετε κάτω, ούτε κι εγώ! Πείτε μου για την τρίτη σας προσπάθεια! Καληνύχτα :)