Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε ημίν


Ανάργυροι σημαίνει αχρημάτιστοι. Οι Άγιοι αυτοί "σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. " (http://www.pigizois.net/index2.htm) .
Σήμερα λοιπόν νομίζω ότι γιορτάζουν, όχι μόνο όσοι φέρουν το όνομα των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, αλλά όλοι όσοι βρίσκονται από την Ηλεία μέχρι το Νταρφούρ (http://www.mdmgreece.gr/), ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο, ενώ θα μπορούσαν να πλουτίζουν κάνοντας λιποαναρροφήσεις στο Κολωνάκι. Όλοι όσοι δεν ζητάνε φακελάκι προκειμένου να σώσουν τον άνθρωπο που αγαπάς, και σέβονται τη ζωή και την αξιοπρέπειά του, κι ας είναι ηλικιωμένος.
Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν από τους Αγίους, ήθελαν να τους ευχαριστήσουν: "Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν "Η ευλογία και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμης και η ισχύς τω Θεώ ημών". Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ' 12.. ". Κι άλλο μάθημα: φιλανθρωπία χωρίς διαφήμιση.
Εγώ θα προσθέσω ότι θεραπευτικές ικανότητες δεν έχουν μόνο οι γιατροί αλλά όλοι μας. Κι ενώ δεν μας διαφεύγει η φιλαργυρία κάποιων άτιμων, ξεχνάμε, ή τσιγκουνευόμαστε αυτά που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε: ένα χαμόγελο, ένα παρήγορο άγγιγμα, μια φιλική, ζεστή ματιά στο πρεζάκι που λέει ψέμματα στον ηλεκτρικό, τον οβολό μας, από το υστέρημα, έναν καλό λόγο, μία επίσκεψη, λίγο ψωμί στο αδέσποτο της γειτονιάς, ένα θέλημα, η λίστα είναι πολύ μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η δική μας, προσωπική ευθύνη.

4 σχόλια:

witchofdaffodils είπε...

ντίαρεστ, θίξατε ακριβώς την καρδιά του θέματος για τους γιατρούς και για μας.
Δεν έχω να προσθέσω τι.
Καλημέρα :)

P@nos είπε...

Agioi anarguroi presbeuete uper umwn...!

sumfwnw kai epauksanw gia ta upoloipa.. an kratame mesa mas skepsh kai eikona Xristou kai ta alla erxontai pio eukola...

Ανώνυμος είπε...

γιορτάζει και η πεθερούλα μου,αλλά δεν ήξερα την ιστορία των αγίων...συμφωνω καρδούλα μου για τη δική μας ευθύνη...τι κοστίζει μια θετική σκέψη,ένα χαμόγελο,μια καλή κουβέντα..τίποτα παρα μόνο να υπάρχει περισσευμα καρδιάς εντός μας :)
φιλιά

heart n soul είπε...

να την χαίρεστε! :)