Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ακήρυχτος πόλεμος

Σε τι κόσμο ζούμε πατέρα; Πόσες φορές την ημέρα θα αναφωνούμε; Κάποτε με το πρόσχημα έστω του πολέμου συνάνθρωποί μας βασανίζονταν μυστικά. Σήμερα δεν χρειάζεται καν ο πόλεμος και τίποτα δεν γίνεται πια μυστικά, όλα είναι στη φόρα, σκάνδαλα, καταχράσεις, βασανιστήρια, αλλά τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει. Στο διεφθαρμένο αυτό κύκλωμα συμμετέχουν και έννοιες που θα θέλαμε μόνο ευνοϊκούς συνειρμούς να προκαλούν: επιστήμη, πανεπιστήμιο, ακαδημαϊκή έρευνα.
Διαβάζω:

..."Περισσότερες από 250 περιπτώσεις απελαθέντων, που τους χορηγήθηκαν, παρά τη θέλησή τους, κοκτέιλ με το αντιψυχωσικό αλοπεριδόλη μετά το 2003, αναφέρει η Ουάσιγκτον Ποστ. Ο επίσημος ισχυρισμός είναι η πρόληψη βίας και ο κατευνασμός επεισοδίων διέγερσης.«Χημικός» περιορισμός κρατούμενων αλλά και χρήση ψυχοτρόπων ουσιών για πειραματικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τη συναίνεσή τους βρίσκεται έξω από το πνεύμα της Συνθήκης της Νυρεμβέργης."

..."Έτσι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πάμπολλα πειράματα τροποποίησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς διεξήχθησαν στο στρατό, σε κλινικές, οίκους ανοχής και φυλακές με τη επίβλεψη ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών. Στο παιχνίδι συμμετείχαν, υπηρεσίες υγείας, φαρμακευτικές εταιρίες, πανεπιστήμια και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Η βαθμιαία μετατροπή της Αμερικανικής διοίκησης σε εταιρική οργάνωση (corporate structure ) δεν υπήρξε άμοιρη συνεπειών και στον τομέα ελέγχου ανθρώπινου υλικού και πληροφοριών. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους επεδίωξε ένα επιτρεπτικό πλαίσιο παρακράτησης τρομοκρατών επ' αόριστον, καθώς και διεύρυνση των επιτρεπτών μεθόδων ανάκρισης. Η ψήφιση της Πατριωτικής Πράξης (Patriot Act) το 2001 ήλθε να επιβεβαιώσει και επίσημα τις συστάσεις των μονίμως ανησυχούντων."

..."«αυτό που συμβαίνει στο Γκουαντανάμο είναι ένα τεράστιο ανθρώπινο πείραμα... σκοπός του δεν είναι η απόδοση Δικαιοσύνης αλλά η εφαρμογή, η μελέτη και η καταγραφή κάθε δυνατής ανακριτικής μεθόδου». Ο πελάτης του, Μουράτ Κουρνάζ ενώ ταξίδευε στο Πακιστάν το 2001 συνελήφθη για αδιευκρίνιστους λόγους και εστάλη στο Γκουαντανάμο. Παρέμεινε έγκλειστος εκεί έως το 2006 και υπεβλήθη σε διάφορα βασανιστήρια όπως εικονικό πνιγμό, ηλεκτροσόκ, αισθητηριακή απομόνωση, και χορήγηση άγνωστων ναρκωτικών ουσιών."

..."Ήδη στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου οι μυστικές υπηρεσίες των Μεγάλων δυνάμεων είχαν πληροφορίες πως οι Ναζί εκτός από τα «συνήθη» βασανιστήρια εφάρμοζαν μεθόδους ψυχοδιανοητικού ελέγχου στη διάρκεια των ανακρίσεων. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως έγινε γνωστό οι SS χρησιμοποιούσαν τους κρατούμενους σαν πειραματόζωα. Ψυχολογικές κακοποιήσεις, αισθητηριακή διέγερση ή απομόνωση καθώς και η χρήση μεσκαλίνης και βαρβιτουρικών πραγματοποιούνταν κατά κόρον. Με την επιχείρηση Paperclip οι Αμερικανοί χορήγησαν αμνηστία σε Γερμανούς επιστήμονες που η συνεργασία τους κρίθηκε αναγκαία."

..."«Στον πόλεμο η λογική ισοδυναμεί με προδοσία» σημείωνε στο ημερολόγιό του ο Stanley Lovell, επικεφαλής του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της OSS, που έμελλε να μετονομαστεί το 1947 σε CIA. Σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC-68) της εποχής προσδιορίζεται η στρατηγική με σκοπό την «τεχνική υπεροχή και την εκμετάλλευση του επιστημονικού δυναμικού» σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Έκτοτε η ακαδημαϊκή έρευνα σχετικά με τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς απορροφά κονδύλια δισεκατομμυρίων δολαρίων."

Συνέχισε το διάβασμα εδώ

Και σας αφήνω με την είδηση κερασάκι: 33.2 εκκατομμύρια αμερικανοί (1 στους 9!) σιτίζονται με κουπόνια τροφίμων στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος για την καταπολέμηση της πείνας. Πώς είπατε;

9 σχόλια:

sadigi είπε...

και μετά χαρακτήρισαν κάποιοι το 1984 του Όργουελ "επιστημονική φαντασία"
προφητικό είπαν κάποιοι άλλοι
αλλά ο τύπος μίλαγε "εκ των έσω" τελικά ,φτάνει να δεις την αυτοβιογραφία του

heart n soul είπε...

τον Όργουελ τον φέρνω στο μυαλό μου σχεδόν καθημερινά πια, ειδικά την φάρμα των ζώων. Τις προάλλες είδα ελληνίδα πολιτικό να υσχυρίζεται ότι οι έλληνες παίρνουν συνέχεια και σταθερά αυξήσεις, όπως ακριβώς έλεγαν τα γουρούνια στα άλλα ζώα στη φάρμα καθώς τους σέρβιραν μειωμένες μερίδες.

Εύα Π είπε...

Αυτό, που καταπίνεις κι ένας κόμπος τεράστιος δεν κατεβαίνει απ'τον λαιμό... Φρίκη

heart n soul είπε...

Εύα, ναι, έτσι

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ολοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι αυτά γίνονται.
Ισως όλοι δεν γνωρίζουμε την έκταση στην οποία γίνονται!!
Βασανιστήρια που θεωρώ ότι είναι χειρότερα από τα σωματικά.
Και τα οποία όπως φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσουν αφού υπάρχει ανοχή "ισχυρών".

heart n soul είπε...

Έλενα, μάλλον είμαι πολύ αφελής, δεν είχε πάει το μυαλό μου ότι έτσι ανοιχτά προσλαμβάνονται ναζί από κυβερνήσεις για να τους βοηθήσουν στα πειράματα. Όπως είπα, αυτό το ανοιχτά κι απροκάλυπτα είναι που με σοκάρει

Αγγελικη Ν είπε...

H πραγματικότητα ξεπερνά καμιά φορά και τον χειρότερο εφιάλτη...

Τον Όργουελ σκέφτηκα και εγώ, όπως κάνω και κάθε φορά που ανοίγω την TV, να δω τις ειδήσεις... Σκέφτηκα και το αυγό του φιδιού!

Που θα οδηγήσει αυτό?

heart n soul είπε...

πού ε; μόλις έλαβα ένα μέηλ που λέει ότι το ΒΝΡ (British N@tional P@arty. δλδ φασίστες) έχει πάρει πολλούς ψήφους μέχρι στιγμής..

sadigi είπε...

σήμερα ψηφίζει το Βασίλειο ε?

έχω τη "φάρμα' αλλά δεν μπορώ να διαβάσω άλλο Οργουελ φίλε
με το 1984 έπαθα σοκ
την κόβεις την φλέβα άνετα

αλλά δεν θα τους περάσει
υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις καταραμένε BIG BROTHER