Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

πες μου τι τρως να σου πω πώς είναι ο πλανήτης σου


"Σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή, δεν χρειαζόμαστε περισσότερα από 60 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα. Ο μέσος Ελληνας καταναλώνει 100 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό δεν επιβαρύνει μόνο την υγεία του, αλλά κυρίως το περιβάλλον.
Γνωρίζατε ότι κάθε ζουμερή μπριζόλα που φτάνει στο πιάτο σας «κοστίζει» στον πλανήτη τις ίδιες εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου όσο και η οδήγηση απόστασης 30 χιλιομέτρων; Οτι για την παραγωγή μόλις ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και δαπανάται ενέργεια ίση με αυτήν που χρειάζεται για να μείνει αναμμένη μια λάμπα των 100 βατ για 20 μέρες; Οτι τελικά η εμμονή μας σε μια αμιγώς κρεοφαγική διατροφή έχει ενεργειακές, άρα και περιβαλλοντικές, επιπτώσεις πολύ πιο σοβαρές από ό,τι ίσως νομίζαμε; Οχι, η λύση δεν είναι να ξεκινήσουμε απεργία πείνας ούτε να υποφέρουμε από ενοχές για κάθε μπουκιά τρυφερού φιλέτου που βάζουμε στο στόμα μας. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε το κρέας από τη ζωή μας. Μπορούμε όμως να το περιορίσουμε.
Με δεδομένο ότι το έτος 2050 η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα έχει σκαρφαλώσει στα 465 εκατομμύρια τόνους από 230 εκατομμύρια που υπολογίζονταν για το 2000, δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη παρέμβαση του δρος Ρατζέντρα Πατσάουρι, προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν για μία μέρα έστω την εβδομάδα το κρέας από το πιάτο τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής."

Αναδημοσίευση από εδώ (όπου και η συνέχεια του άρθρου)

10 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Ειναι πολυ σημαντικο να περιορισουμε το κρεας για διαφορους λογους...τουλαχιστον 2 φορες την εβδομαδα θα επρεπε να το αντικαθιστουμε με οσπρια, ψαρια, ζυμαρικα κτλ...αλλα για ρωτα και μενα που προσπαθω να το περασω αυτο στο σπιτι μου και δεν με ακουει κανενας...και ακομα και αν για καποιους το περιβαλλον δεν ειναι αρκετος λογος, η υγεια τους θα επρεπε να ειναι!!! Αλλα μπα...

eleni είπε...

Heart,τα κατάφερα να περιορίσω το κρέας σε μια φορά την εβδομάδα μετά το πρόβλημα υγείας του άντρα μου.Κι όμως ακόμη και τώρα γκρινιάζει,μεγάλος κρεατοφάγος.Τον έχω ταράξει στο λαχανικό-εμένα μ΄αρέσουν πολύ-αλλά όπου βρει εκτός σπιτιού κάνει παρασπονδίες.
Φιλιά!

betty είπε...

καρδούλα μου συμφωνώ να το περιορίσουμε και για ένα ακόμη λογο. Η αποχή του βοηθάει την εσωτερική μας χημεία να ευνοεί τη θετική μας διάθεση :)
Ε΄χω την εντύπωση ότι οι πολλές τοξίνες του μας κάνουν πιο νωθρούς διανοητικά και περισσότερο εριστικούς. Κι επίσης ένα κακό σημάδι που διαπιστώνω στον εαυτό μου είναι ότι όταν έχω θυμώσει θέλω οπωσδήποτε να φάω κρέας! ?
φιλάκια :)

Εύα Π είπε...

Συμφωνώ για τον περιορισμό του κρέατος από την καθημερινή κατανάλωση, αλλά ας αναλογιστούμε ότι σε ορισμένους ανθρώπους η κατανάλωσή του -όχι καθημερινά βέβαια- είναι αναγκαία λόγω κάποιων παθήσεων. Εχω παρατηρήσει ότι στις περιπτώσεις που αμελώ να τρώω 1 φορά τουλάχιστον την εβδομάδα μοσχαράκι, μου αρέσουν τα λαχανικά ιδίως το καλοκαιράκι, στο επόμενο τσεκ απ ο αιματοκρίτης είναι κάτω του επιτρεπόμενου. Ας μην γενικεύουμε, η μεσογειακή διατροφή έχει το μέτρο, τρώμε απ'όλα κι απο λίγο, ας το ακολουθήσουμε χωρίς φανατισμούς :)

witchofdaffodils είπε...

Η ροπή μου στη χορτοφαγία είναι γνωστή, γιατί να το κρύψωμεν αλλωστε;

Δεν ήταν δύσκολο βέβαια αφού δεν μου αρέσει το κρέας.

Πάντως, ούτε επιστημονικά μπορώ να τη στηρίξω, και για να λέμε την αληθεια, η πλήρως χορτοφαγική και εναλλακτική διατροφή είναι πολύ ακριβή υπόθεση. Ιδίως όταν ακολουθείται από ολη την οικογένεια. Απευθύνεται σε λίγους.

heart n soul είπε...

χαιρετώ τα πλήθη:)
το άρθρο δεν αφορά το θέμα χορτοφαγία και υγεία. Ελπίζω να το διαβάσετε και να το διαπιστώσετε, έχει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αφορά στον τρόπο που η παραγωγή κρέατος στην εποχή μας καταστρέφει τον πλανήτη. Γίνονται και νήξεις στο θέμα υγείας αλλά στα πλαίσια της υ π ε ρ κ α τ α ν ά λ ω σ η ς βοδινού. Παρακαλώ διαβάστε και θα δείτε τι εννοώ.
Άσχετο, αλλά μια που άνοιξε η κουβέντα να πω κι εγώ ότι δεν είμαι χορτοφάγος και επίσης μου αρέσει πολύ το κρέας. Έχω επίσης χαμηλό αιματοκρίτη. Ξέρω όμως μόνο ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας λόγω υπερκατανάλωσης ζωικών τροφών, ενώ αντιθέτως όλοι οι φίλου μου που είναι ακόμα και αυστηροί χορτοφάγοι (vegan) χαίρουν άκρας υγείας. Όσοι έχουν κάνει σαρακοστιανή διατροφή μπορούν επίσης να επιβεβαιώσουν την βελτίωση της υγείας τους. Για το θέμα κόστους να πω ότι με εξοργίζει η εκμετάλλευση της ανάγκης μας να επιλέγουμε υγιεινά και ηθικά την τροφή μας, όσο μας έχουν αφήσει περιθώρια δηλαδή, αλλά παρόλα αυτά, ένα κιλό φασόλια βιολογικής καλλιέργειας στοιχίζει λιγότερο από 1 κιλό κρέας συμβατικής καλλιέργειας. Λίγο καλής ποιότητας κρέας (δλδ ποιότητα αντί ποσότητα) πιστεύω μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες κάποιου που το επιλέγει, αλλά η υπερκατανάλωση σαβούρας από κακοποιημένα ζωντανά στα φαστφουντάδικα του κόσμου μόνο κακό κάνει, και στην υγεία αλλά και στον πλανήτη, που πάλι στην υγεία μας ξαναγυρνά. Μακρυγόρησα όμως ενώ απλά ήθελα να σας παραπέμψω στο άρθρο, σόρυ:)

sadigi είπε...

πιστεύω ότι το μεγάλο φαγοπότι το στήσαν οι αλυσίδες fast food ανά τον κόσμο, επιφέροντας μεγάλο κακό στον πλανήτη .αφού η Μακ Ντόναλντς φεριπείν, διατηρεί χιλιάδες στρέμματα εκτροφής (και κακοποίησης) ζώων
so μην μας αποπροσανατολίζουν και ρίχνουν το μπαλάκι στην "ιδιωτική κουζίνα"
και anyway κάτω τα χέρια από τις σουβλακαδερίες και το ελληνικό κοκορέτσι

sadigi είπε...

sorry αλλά τα πήρα τώρα
τι νοοτροπία είναι αυτή που θέλουν να μας περάσουν?
ότι για όλα φταίει ο πολίτης ενώ το κράτος ,( ο μεγάλος απών) να αφήνει όλους τους "μεγάλους" να αλωνίζουν?
έλεος

kiki είπε...

Αν με υποχρέωναν μια μέρα να διαλέξω λαχανικά η κρέας σίγουρα θα διάλεγα το πρώτο. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι δεν τρώμε συχνά κρέας. Βασικά μπριζόλες, κοτόπουλο και λιγότερο μπιφτέκια ή κιμά. Κι εγώ φτιάχνω πολύ συχνά λαχανικά μέσα στη βδομαδα. Το άρθρο το είχα διαβάσει και είχα εκπλαγεί από τους ρύπους που παράγει η διαδικασία...

sadigi είπε...

sorry για την κατάχρηση αλλά
μπράβο Χαρτ που θίγεις ένα τόσο σοβαρό θέμα και
όλοι εμείς να μποϊκοτάρουμε το πλαστικό φαγητό των τραστ φαστ φουντ