Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Σαρακοστή

We live in an instant gratification society, διαβάζω. Ο κόσμος τούτος, που μας ενθαρρύνει να αντικαθιστούμε την υπομονή και την άσκηση, με λιποαναρρόφηση και πιστωτικές κάρτες, το "αγαθά κόποις κτώνται" με το "έτσι θέλω τώρα το θέλω", περιφρονεί τη νηστεία αλλά εξυψώνει το κόνσεπτ της δίαιτας σε επίπεδα νέας θρησκείας, χλευάζει την άσκηση αλλά θαυμάζει την γνωστή λατίνα τραγουδιάρα που δεν πρόλαβε να γεννήσει και σηκώνεται από τις 4 τη νύχτα να γυμναστεί με τις ώρες για χάρη του σώματός της και του ίματζ της.
Αντιγράφω:
"Η ασκητική νηστεία περιλαμβάνει μια δραστική μείωση της τροφής έτσι ώστε η συνεχής κατάσταση πείνας να μπορεί να βιωθεί σαν υπενθύμιση του Θεού και σαν διαρκής προσπάθεια συγκέντρωσης του νου μας στο Θεό. Όποιος το έχει δοκιμάσει αυτό –έστω και για λίγο- ξέρει ότι η ασκητική νηστεία αντί να μάς αδυνατίζει, μάς ξαλαφρώνει, μάς ευκολύνει στην αυτοσυγκέντρωση, μάς κάνει νηφάλιους, χαρούμενους και καθαρούς. Αυτός που νηστεύει έτσι, παίρνει την τροφή σαν αληθινό δώρο του Θεού. Είναι συνέχεια στραμμένος προς τον εσωτερικό κόσμο ο οποίος, ανεξήγητα, γίνεται ένα είδος τροφής.[...]
Διαβάστε το υπόλοιπο στο απόσπασμα από το βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή» Αλέξανδρου Σμέμαν (Εκδ. Ακρίτας) εδώ .
(thanx p@nos:)

19 σχόλια:

Sotona Dos είπε...

Kαλως τα μας!
Αντε και εσυ λεκτικη.

Τελοσπαντων αλλο ηθελα να πω,
ολα αυτα τα κανει η νηστεια?
(που κανεις paste)
Εισαι σιγουρη παιδι μου?
Λες να δοκιμασω φετος την μεγαλη εβδομαδα να αρχησω διατροφη?
Θα το ρισκαρω λοιπον χαλαλι.

P@nos είπε...

ομορφα ομορφα!! πιο εύκολο μου είναι να τα διαβάζω απο εδώ παρά απο τα λινκ που σου προωθώ ;-)

είναι τόσο αλήθεια αυτό για την νηστεία..απλα δυστυχώς μεσα στην κοσμική μας πραγματικότητα κανείς δεν δοκιμάζει να το κάνει.. και όταν απο "τυχη" βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση, παρατηρούμε "μεταστροφή νοος" και τα χάνουμε!!

υγ. σβήσε το σχόλιο του galmaran, είναι κάτι σαν ιός ...

witchofdaffodils είπε...

κόρη, αν και νηστεύουσα, θεωρώ πως η ασκητική νηστεία δεν ταιριάζει με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Δεν είμαστε ασκητές.
Το μέτρο, και στη διατροφή βάζει τα όρια της αξιοπρέπεια και η επιλογή της τροφής σήμερα ενέχει ένα στοιχείο "ηθικής"
(σε εισαγωγικά προς αποφυγη παρεξηγήσεων.)

heart n soul είπε...

stereo, να σου θυμίσω ότι η αποχή από την τροφή είναι όχι μόνο θρησκευτικό θέμα, αλλά και ιατρικό, και φιλοσοφικό και και και.. Ο Σέρλοκ Χ δεν έτρωγε όταν έπρεπε να λύσει ένα δύσκολο μυστήριο γιατί έτσι δούλευε καλύτερα το μυαλό του:) Όταν είμαστε άρρωστοι μας κόβεται η όρεξη για να μπορέσει το σώμα με την ησυχία του να Ραμπώσει τους εισβολείς:) Τα πάμπολλα βιβλία που κυκλοφορούν περί αποτοξίνωσης τα τελευταία χρόνια το ίδιο μοτίβο ακολουθούν. Στην νηστεία όμως έχουμε και την πνευματική διάσταση, που είναι απαραίτητη..
p@nos χαρά μου να ανταποδίδω την χάρη:)
witch εξυπακούεται ότι ο κάθε άνθρωπος, ως μοναδικό ον που είναι, θα πράξει ανάλογα με τις περιστάσεις και κατά προτίμηση τις οδηγίες του πνευματικού του..
Και ναι, σήμερα πια έχουμε και ανήθικα (χωρίς εισαγωγικά) τρόφιμα

Βίκυ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις...
Επίσης πολύ καλό βιβλίο...

heart n soul είπε...

καλώς την βίκυ:)
μα ναι, είναι καταπληκτικό βιβλίο..

Μαριλένα είπε...

καλησπέρα και καλως σε βρήκα :)

χρόνια νηστεύω και δε νομιζω να ειναι καθόλου δύσκολο: υπάρχουν τόσα πολλά που αντικαθιστούν επαξια τα ζωϊκά, που, φτάνω να μη τη θεωρώ νηστεία καν.

οπωσδήποτε ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει: εγώ για παράδειγμα, στο λάδι μονο την Μ. Εβδομαδα απέχω.

αλλά και τότε, υπάρχουν τοσα: σαλάτες, ξηροι καρποί και διάφορες αλλες συνταγές, που περνάει σαν το νεράκι και δεν το καταλαβαίνεις καλα καλά :)

Μάγια είπε...

εγώ δε νηστεύω ποτέ...δεν έχω καταλάβει το νόημα ή γιατί πρέπει να είναι συγκεκριμένες μέρες, ή όλη την ενοχή αν κανείς σπάσει τη νηστεία...γενικά οτιδήποτε ενέχει την απειλή αισθήματος ενοχής (ειδικά όταν αυτό που κάνεις είναι αβλαβές προς τους γύρω σου)δεν μπορώ να το καταλάβω...

heart n soul είπε...

καλώς την Μαριλένα! Έχεις δίκιο, υπάρχει τόσο τεράστια ποικιλία τροφών πια, και τέτοια πρόσβαση σε όλα, που δύσκολα να καταλάβεις την διαφορά, ειδικά αν σ'αρέσει αυτό το είδος διατροφής έτσι κι αλλιώς, όπως εμένα, τότε μόνο με τις ποσότητες θα καταλάβεις κάτι, ή με την αντίσταση σε λιγούρες:)
μάγια, μόνο με την ενοχή δεν έχει, ή δε θα έπρεπε να έχει σχέση η νηστεία. Ούτε με τον κοινωνικό περίγυρο γι'αυτό κι όλας καλό είναι να μη λέμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Εκτός από το ότι γίνεται για λόγους υγείας (όπως είπα πριν το συνιστούν διατροφολόγοι/διαιτολόγοι) μια πρόχειρη αναλογία που μου έρχεται στο μυαλό, είναι το αντίστοιχο της σωματικής άσκησης: κανείς δεν αμφιβάλλει ότι για να γυμνάσουμε τους μυς μας πρέπει να κάνουμε κάποιες ειδικές ασκήσεις γιατί οι μυς αλλιώς θα ατροφήσουν. Και δεν τις κάνουμε όλη μέρα κάθε μέρα, αλλά με ειδικό σύστημα, με καθοδήγηση, με μέτρο, με ανάπαυλες κλπ. Να, κάπως έτσι κάνω και την αναλογία για την πνευματική άσκηση, και σαν τέτοια πρέπει να θεωρείται και η νηστεία. Κι εννοείται ότι όπως είναι απωθητικός κάποιος που καμαρώνει και επιδυκνείει δημοσίως τα μούσκουλά του με μπλουζάκι "θαυμάστε με" το ίδιο θα πω και για τους αντίστοιχους νηστευτές/φιλανθρώπους κλπ. Πάντως όχι, σε καμμία περίπτωση ενοχή. Ρίξε αν θες μια ματιά στο λινκ, αν και είναι μόνο ένα απόσπασμα. Φιλιά:)

Ανώνυμος είπε...

δεν εχω δοκιμάσει αυτου του ειδους τη νηστεία,αλλά μπορώ να υποθεσω για τη δυναμη της εντος του ανθρωπου....πολύ καλό το αποσπασμα
και η Κυρα Σαρακοστή επισης :)

heart n soul είπε...

καλώς την cook! μα δεν είναι μια κούκλα καλλιτεχνίας?:)

Μάγια είπε...

heart σε ευχαριστώ για την αναλογία, με βοηθά να το δω από μία άλλη οπτική.

θα διαβάσω το απόσπασμα, φιλιά και σε σένα :)

P@nos είπε...

χαιρετώ ξανά και ξανά!

ένα μικρό σχόλιο και απο εμένα (προς την μάγια αλλά και πιο γενικά). Πριν απο κάποια χρόνια θα έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα με εσένα...

το θέμα είναι οτι η νηστεία (η νηστεία με την πραγματική έννοια της, η οποία παρέδωθηκε απο την ορθόδοξη πίστη) δεν έχει καμία σχέση με την ενοχή. Και επαλαμβάνω, η ορθόδοξη πίστη δεν περιλαμβάνει κανένα μα κανένα στοιχείο ενοχής.. στην πραγματικότητα παραδίδει απόλυτη ελευθερία και σεβαστμό στην βούληση του ατόμου. Ναι ξέρω μπορεί να σας φαίνεται νεωτεριστικό ή "αιρετικό" αλλα αυτή είναι η πραγματική έννοια της νηστείας και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Και μόνο αν καταφέρουμε να την δούμε έτσι θα εισέρθουμε στην πνευματική διάσταση του θέματος..

Τα άτομα τα οποία κάποιος τα βάζει για να κάνουν πρωταθλητισμό/άσκηση, ποτέ μα ποτέ δεν καταφέρνουν να κάνουν τίποτα.. Κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν, θα λυγίσουν, θα τα πιούν, θα καούν κλπ κλπ.. Αν θέλουν να το κάνουν, είναι απαραίτητο να βρουν τον πραγματικό λόγο πίσω απο αυτό..

Ετσι και με την νηστεία που μας βάζει στην πνευματική διάσταση του θέματος χωρίς ουδεμία ενοχή.. την ενοχή δυστυχώς τη φέραμε εμείς που δεν συνειδητοποιούμε την πραγματική ουσία της νηστεία και της πίστης (ή δεν ψάξαμε πολλές φορές για αυτήν...)

υγ. σορρυ για τα διάσπαρτα λόγια, μακάρι να μπορούσα να αναπτύξω περισσότερο το θέμα..

heart n soul είπε...

p@nos thank you για τα όμορφα σχόλια:)

Μάγια είπε...

p@nos σ'ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις αυτές, όπως είπα και παραπάνω στη χαρτ μου δίνουν μία άλλη οπτική, την οποία πολύ προτιμώ από αυτήν του πρέπει και της ενοχής :)

P@nos είπε...

Μάγια, πάρα πολύ χαίρομαι!! τα πρέπει και η ενοχή δεν χωράνε μέσα στο πραγματικό νόημα της πίστης και της νηστείας..!

αν δεν υπήρχε πραγματικ νόημα πίσω απο αυτά (και αυτή η πνευματική διάσταση) θα ήμασταν όλοι μαζόχες που βασανίζουμε τον εαυτο μας και το σώμα μας χωρις σκοπό και λόγο...

betty είπε...

Γλυκειά μου πολύ καλή επιλογή και σ'ευχαριστούμε για το θέμα.
Κι εγώ το παλεύω με τη νηστεία...και δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν θελήσεις με συναίσθηση κι επίγνωση να δώσεις νου, καρδιά και σώμα στον "Αγαπημένο που σε καλεί" , τότε υψώνονται και τα μεγαλύτερα εμπόδια...Αυτό αποδεικνύει αυτομάτως και την αξία της, όπως λές τα αγαθά με κόπους αποκτιούνται. Σε φιλώ

heart n soul είπε...

φιλιά μπετούλα:) (να συμπεριλάβω τις φώτο της cook ανάμεσα στα μεγαλύτερα εμπόδια?:))

betty είπε...

χαχα πολύ καλό!! ανυπέρβλητα ίσως;; :)