Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Θύμωσες; Ξύδι!

Γιατί μαμά; Ξέρει κανείς να με διαφωτίσει γιατί λέμε "ξύδι" για να κοροϊδέψουμε κάποιον που θύμωσε (και του κάνουμε πιο πολύ τα νεύρα τσατάλια (πού μόλις το κοίταξα στον Τεγόπουλο -Φυτράκη γιατί λέω τι στο καλό είναι αυτά τα τσατάλια, καλό μια φορά δεν είναι, και είδα ότι σημαίνει διχαλωτό ξύλο, ό,τι καταλαβαίνεις καταλαβαίνω).
Εγώ σήμερα, μέρα που είναι (δες προηγούμενο ποστ), θα προσφέρω ξύδι, σαν λύση σε όσους είναι θυμωμένοι που έχουμε κάνει το περιβάλλον σαν τα μούτρα μας και θέλουν να κάνουν κάτι γι'αυτό. Κι επειδή όπως έχω ξαναπεί, η επανάσταση αρχίζει από το σπίτι, προτάσεις οικιακής οικονομίας σήμερα, γιατί οίκος, οικογένεια, οικοσύστημα, οικολογία, όλα σπίτι μας είναι, κι αν δε προσέξεις το σπίτι σου (τα παινέματα μόνο δεν αρκούν) θα πέσει να σε πλακώσει και θα χει και δίκιο, έτσι;
Το ξύδι λοιπόν είναι μία υγιεινή, οικολογική, φτηνή, εύκολη και αποτελεσματική απάντηση στα ανθυγιεινά, μη-βιοδιασπόμενα, ακριβά και πολλές φορές άχρηστα χημικά καθαριστικά που έχουμε, χρησιμοποιούμε και εισπνέουμε στο σπίτι μας. Αυτά τα σκευάσματα είναι υπεύθυνα για αλλεργίες, δερματικούς ερεθισμούς, επιδείνωση άσθματος, ιδιαίτερα στα παιδιά, και, αφού δεν βιοδιασπώνται, καταλήγουν στη θάλασσα.
Ξύδι λοιπόν, ένα ήπιο, βιοδιασπώμενο, οργανικό οξύ, με καθαριστικές, αποσμητικές, μαλακτικές, αντιμυκροβιακές και αντιμηκυτικές ιδιότητες (τι άλλο πια;) :
Στη μπουγάδα: χρησιμοποιείστε λευκό ξύδι για να αφαιρέσετε λεκέδες από ιδρώτα, γρασίδι, καφέ, φρούτα, πίσα, λαδιές σε σουέτ, στις (πάνινες) πάνες των μωρών, στο ξέβγαλμα αντί για μαλακτικό (εμποδίζει τη δημιουργία χνουδιού στα ρούχα, ζωντανεύει τα χρώματα, εμποδίζει το ξεθώριασμα), στο νερό του σιδερώματος (για τη γυαλάδα), εξουδετερώνει τη μυρωδιά της χλωρίνης και της κάπνας στα ρούχα, αντικαθιστά μέρος του απορρυπαντικού, μαλακώνει τα τζην, αφαιρεί τσίχλα (ζεστό), αφαιρεί υπολέιματα απορρυπαντικού από τα ρούχα στο ξέβγαλμα, ζωντανεύει τα χρώματα στα χαλιά.
Στο σπίτι: καθαρίζει και απολυμαίνει τα πάντα (λαμινέ, ξύλο, πλακάκι, τσιμέντο, ανοξείδωτα, γρανίτη, εμαγιέ, μπρούτζινα, αλουμίνιο, μπαμπού) : φτιάξτε το δικό σας σπρέυ ξιδιού, ένα για την κουζίνα και ένα για την τουαλέτα (η μυρωδιά του εξατμίζεται μετά από λίγο, μπορείτε ακόμα να βάλετε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου) και ψεκάζετε με αυτό την επιφάνεια κοπής, τον πάγκο, τις δαχτυλιές στη πόρτα του ψυγείου, τις βρύσες (για τους λεκέδες από τα άλατα του νερού), το κάθισμα της τουαλέτας, την κουρτίνα της μπανιέρας (για τη μούχλα), τα πλακάκια (για τα άλατα). Στο νερό που πλένουμε τα πιάτα (διαλύει λίπη και μυρωδιές), καθαρίζει και απολυμαίνει σφουγγάρια. Καθαρίζει τζάμια (διαλυμένο σε νερό), αδιάλυτο καθαρίζει νεροχύτες/νιπτήρες (μαζί με μαγειρική σόδα, ρίξτε στο σιφώνι). Αφαιρεί μυρωδιές από βαζάκια, τάπερ, κάδους απορριμάτων κλπ. Καθαρίζει το φούρνο και το ψυγείο. Την λεκάνη της τουαλέτας. Το πάτωμα. Την ψωμιέρα. Το τραπέζι. Αφαιρεί σκουριά. Κρατάει μακριά τις γάτες από τις γλάστρες. Εμποδίζει τη δημιουργία πάγου στο παρμπρίζ . Απορροφάει τη μυρωδιά της μπογιάς από ένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο ή του κρεμμυδιού από τα χέρια (χρησιμοποιείστε το πριν και μετά). Αφαιρέι λεκέδες νερού από τα δερμάτινα.
Πολύτιμο στην προσωπική υγιεινή (μαλλιά, πλύσεις, ισσοροπεί το ph του δέρματος). Το μηλόξυδο έχει πολύτιμες διατροφικές και καλλυντικές ιδιότητες (περισσότερες ιδέες για το ξύδι θα βρείτε σίγουρα από τη μαμά/γιαγιά σας, ή στο βιβλίο Vinegar 1001 practical uses, της Margaret Briggs)

Μερικές συνταγές:
1/3 λευκό ξύδι
1/3 καθαρό οινόπνευμα
1/3 νερό
3 σταγόνες υγρό πιάτων
Ανακατεύουμε σέ ένα μπουκάλι σπρέυ και χρησιμοποιούμε σε πλακάκια, πατώματα.

για τα τζάμια:
45ml (3 κ. σ.) λευκό ξύδι
1/2 κ. γ. υγρό σαπούνι (χεριών/πιάτων/ρούχων)
575 ml νερό
Ανακατεύουμε σέ ένα μπουκάλι σπρέυ, ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε (το καλύτερο γυάλισμα γίνεται με εφημερίδα!)

Αρωματικό καθάρισμα για πατώματα και είδη υγιεινής:
30 cl (2 κ.σ.) υγρό σαπούνι (χεριών/πιάτων/ρούχων)
60-120 ml λευκό ξύδι
90 ml (6 κ.σ.) δυνατό αφέψημα (μέντα, θυμάρι έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες)
Κουβάς και σφουγγαρίστρα!


(Να αναφέρω εδώ ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στο ντουλάπι μας, που λόγω της όξινης φύσης τους έχουν καθαριστικές ιδιότητες, όπως ο χυμός λεμονιού και ο τοματοπελτές!)
Εν κατακλείδι, με λευκό ξύδι (και για βοήθεια μαγειρική σόδα, και για έξτρα αντιβακτηριδιακές ανάγκες λίγες σταγόνες αιθέριου tea tree ή grapefruit seed extract) μπορείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σχεδόν τα πάντα, υγιεινά, φτηνά και οικολογικά. Μην το κρατάτε λοιπόν μόνο για το μαρούλι!

12 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Θυμάμαι την μαμά μου να μου ξεβγάζει τα μαλλιά με ξύδι στο τέλος. Το χειμώνα, όταν σκούραιναν λόγω της έλλειψης ήλιου, με χαμομήλι. Πόσο δίκιο έχεις... και τα τζάμια με εφημερίδα και με ξύδι νομίζω τα γυάλιζαν.

heart n soul είπε...

καλώς την χουανίτα! Δοκίμασε τα όλα. Καθάριζα την επιφάνεια της ηλεκτρικής από χυμένα λάδια, φαγητά κλπ με ξύδι και σόδα και καθάριζε μια χαρά και σκεφτόμουν γιατί είμαστε τέτοια κορόιδα και πιστεύουμε τα φούμαρα που μας πουλάνε στις διαφημίσεις, ότι δηλ. μόνο το τάδε καθαριστικό καθαρίζει? Είναι ψέμα, το ξύδι καθαρίζει εξίσου καλά! Κι εγώ θυμάμαι τη μαμά να μου κάνει γερμανικό χαμομήλι στα μαλλιά :)

P@nos είπε...

xairetw sas kai tis duo! euxaristoume gia ths sumboules euaggelia..sigoura xrhsimes! den kserw an tha xrhsimopoihsw ksudaki sta malia mou (pou den einai kai polla) alla edw kai xronia xrhsimopoiw gia na katharisw ta alata tou brasthra mou ;-)))

heart n soul είπε...

yeeeaaah!!!
(καλησπέρα p@nos :))

Ανώνυμος είπε...

καλέ τι ποστ είναι αυτό....φοβερός ο συνδυασμός σε σχέση με τη μερα :)
...και πολύ χρήσιμο ...
το αγαπώ πολύ το ξίδι...και ειδικά αυτό με το εστραγκόν
φιλάκια!

heart n soul είπε...

καλώς την cookίτσα! φτιάχνεις αρωματικά ξύδια? και με σκόρδα και με τσίλι και με τσαχπινιές? και νόστιμα και όμορφα :)

witchofdaffodils είπε...

ωραίο ποστ heart :)
πραγματικά οι ιδιότητες του ξυδιού είναι εξαιρετικές και οι χρήσεις του πολλές.
Να συμπληρώσω ότι στο ξύδι μπορούμε να εκχυλίσουμε βότανα και με προσθήκη εγχύματος βοτάνων ή ροδόνερου και αιθέριων έχουμε μια καταπληκτική τονωτική λοσιόν που κάνει και απολέπιση!

heart n soul είπε...

καλησπέρα μάγισσα μας :)
έχετε συνταγούλες στο μυρωδάτο σάιτ σας? τη θέλω αυτή τη λοσιόν!

witchofdaffodils είπε...

please see update to bath bombs..

Ανώνυμος είπε...

Να 'μαι και 'γω!!!
Σε παρακολουθώ ανελοιπώς! Αυτό το ποστ με ενέπνευσε να γράψω, γιατί άραγε;
Ξύδι στα μαλλιά για τις ψείρες!('Εχω 2 παιδιά, ξέρω!-Μακρυά από τα μάτια όμως)
Και για να καθαρίσει το κεφάλι από πυτιρίδα και τα υπολοίματα από αφρούς, λακ, ζελέ κτλ.

heart n soul είπε...

ευγενικοτάτη μας μάγισσα, ευχαριστώ :)

stellina welcome! η Παριανή φίλη να υποθέσω???

Ανώνυμος είπε...

bape hoodie
fear of god essentials hoodie
yeezy shoes
off white outlet
bape
palm angels t shirt
nike off white
jordan shoes
supreme outlet
kyrie shoes