Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η έλλειψη αγάπης είναι αρρώστια δική μας

[...] Love is all we have, the only way that each can help the other [...]-- Quote by Euripides (Greek playwright, c. 480-406 BC)
photo by Ricky David
Rome, Italy (May, 2008)

clopy-paste από το Ζωντανό Ιστολόγιο, ένα απόσπασμα του εξαιρετικού άρθρου του Γ. Μπάρλα:

"Κανείς μας λοιπόν δεν πρόκειται να διαφωνήσει ότι η αγάπη προς τον πλησίον είναι κάτι καλό [...] Όταν όμως αυτός ο πλησίον πάρει ξαφνικά σάρκα και οστά τότε τα πράγματα για την αγάπη δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Όταν στον πλησίον δώσουμε ένα όνομα συγκεκριμένο, το δικό του όνομα, ή το όνομα της χώρας απ’ όπου προέρχεται, τότε βλέπουμε ότι η καρδιά μας αντιστέκεται, το δε μυαλό μας, που μέχρι τότε μας πληροφορούσε ότι είναι καλό πράγμα η αγάπη, ψάχνει να βρει επιχειρήματα για το πώς θα αποφύγουμε την αγάπη και τη βοήθεια. Τότε θα μας πει ότι αυτός που χρειάζεται να αγαπάμε ή να βοηθήσουμε είναι εχθρός μας, κάποτε μας έκανε εκείνο ή το άλλο, θα μας πει ότι αυτός είναι ξένος και επιβουλεύεται την πατρίδα μας, θα μας πει ότι οφείλουμε να αγαπάμε την πατρίδα μας και την ιδιαιτερότητά μας μόνο όταν είναι να στρέψουμε τα νώτα μας στον ξένο, ενώ κατά τα άλλα στην καθημερινή μας ζωή ούτε καμιά ιδιαίτερη αγάπη τρέφουμε για τους συμπατριώτες μας και την χώρα μας ούτε έχουμε καμιά ιδιαιτερότητα που επιθυμούμε να διαφυλάξουμε ή να καλλιεργήσουμε. Βλέπουμε επομένως ότι η αρρώστια της φύσης μας έγκειται στο εξής: ενώ αρχικά γνωρίζουμε ποιο είναι το καλό, όταν είναι να το εφαρμόσουμε η καρδιά μας αντιστέκεται, ενώ το μυαλό τότε την ακολουθεί προσπαθώντας να δικαιολογήσει και λογικά την άρνησή της να κάνει το καλό."


Όλοι μας λοιπόν θεωρητικολογούμε, καλοί μου άνθρωποι, στην πράξη όμως, πόσο βιάζουμε τον εαυτό μας; να ξεβολευτεί; να θυσιάσει κάτι; να αγαπήσει το μη αξιαγάπητο; να μην κατακρίνει τον αξιοκατάκριτο; Δύσκολο, ε; Αξίζει όμως να ζούμε χωρίς αυτά; Υπάρχει καλύτερος λόγος, από αυτά; Καλούμαστε..

12 σχόλια:

lakis είπε...

Εξαιρετικό το απόσπασμα και τα ερωτήματα που θέτει οδυνηρά; Στ' αλήθεια, πόσο πρόθυμοι είμαστε να αφήσουμε τη βολή μας για ν' αποδείξουμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγαπάμε; Μέρα καλή

eleni είπε...

Heart,το απόσπασμα μας κάνει ν΄αναρωτηθούμε αν πραγματικά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την αγάπη μας όχι μόνο στο συμπατριώτη μας,αλλά και στο διπλανό ξένο.
Εσείς οι νεότεροι με διαφορετική οπτική και πιο ανοιχτούς ορίζοντες είστε σαν έτοιμοι από καιρό-εμείς οι μεγαλύτεροι μέσα από τα στερεότυπα που μεγαλώσαμε "αντιστεκόμαστε" ακόμη,μα προσπαθούμε ν΄αποτινάξουμε τις προκαταλήψεις.
Καλό Σ/Κ!

betty είπε...

"Όλοι μας λοιπόν θεωρητικολογούμε, καλοί μου άνθρωποι, στην πράξη όμως, πόσο βιάζουμε τον εαυτό μας; να ξεβολευτεί; να θυσιάσει κάτι; να αγαπήσει το μη αξιαγάπητο; να μην κατακρίνει τον αξιοκατάκριτο; Δύσκολο, ε; Αξίζει όμως να ζούμε χωρίς αυτά; Υπάρχει καλύτερος λόγος, από αυτά; Καλούμαστε.."

Αυτό το κρατώ μέσα μου, αλλά με έναν άλλο τρόπο. Επίσης, θελω να πω ότι υπάρχουν αγάπες κι αγάπες. Εκεί που δυσκολευόμαστε είναι όταν ερχεται η ώρα να εφαρμόσουμε τα αιτήματα της αγάπης που επιλέξαμε. Τότε μπορεί και να γίνει πόλεμος!! Αυτό είναι το τόλμημα της αγάπης που επιλέγει κανείς, αν και η αγάπη μια είναι. Αλλά επειδή έχουμε την επιθυμία να αναπαύουμε τον εαυτό μας μάλλον παρά τους άλλους, κατασκευάζουμε τις δικές μας lego-αγάπες.
Τα φιλιά μου γελαστό μου!

Μάγια είπε...

πολύ καλό το απόσπασμα χαρτ...

φεύγω για ελλάδα σήμερα, ήθελα να σου ευχηθώ καλά χριστούγεννα και καλή χρονιά, με αγάπη και ηρεμία. σε φιλώ, καλά να περάσεις.

άλλη Αγγελική είπε...

Εξαιρετική σκέψη, heart μου!

Αρρώστια είναι και το να μην παίρνεις και το να μη δίνεις αγάπη...

Το πρώτο προκαλεί αρρώστια και το δεύτερο είναι σύμπτωμα αρρώστιας.

(Αχ! Μού ΄φυγε το μικρό μαγιόπουλο! Δεν πρόλαβα να το χαιρετήσω και να του ευχηθώ!)

faraona είπε...

Καλα Χριστουγεννα!
Με υγεια,αγαπη και ειρήνη!

Ας ελπισουμε σ ενα λιγο καλυτερο καινουργιο χρόνο!!!

Άντζελα είπε...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!

Άρτεμις είπε...

Ξεχωριστές οι σκέψεις σου... Πιστεύω πως δεν υπάρχει ορισμός για την αγάπη... Είναι όπως ο καθένας την νιώθει... Κι είναι όμορφο να την χαρίσουμε γιατί μονάχα έτσι την διατηρούμε... Άλλωστε... Το να αγαπάς και να αγαπιέσαι είναι τα πάντα...
Χρόνια σου πολλά...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Xρόνια πολλά Heart, υγεία και αγάπη, πραγματική αγάπη, εύχομαι να φέρει ο καινούριος χρόνος σε όλους μας:))

Sotona Dos είπε...

check:http://stereotype-person.blogspot.com/

kalh xronia sis.

faraona είπε...

Εξαιρετικό το απόσπασμa!!!
Ευχομαι τα καλύτερα για την νεα χρονιά.

heart n soul είπε...

Φίλοι μου,σας ευχαριστώ πολύ όλους μαζί κι έναν έναν χωριστά για τις ευχές σας! Καλή Χρονιά σε όλους!

Μάγια ελπίζω να πέρασες καλά στα πάτρια (τι Λωζάνη τι Κοζάνη!:))
Angela23, Creep χαίρομαι που σας ξαναβλέπω:) Χρόνια Πολλά!
Έλενα, Faraona, ευχαριστώ κι ανταποδίδω:)
stereo bro, ευχαριστώ, και σε σένα! πάρε κι ένα δωράκι, για το καλό: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=99082535