Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Ζητούνται συνεργοί

"Συν Αθηνά και χείρα κίνει" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, "
-"Άγιε Νικόλα βόηθα με
-Κούνα κι εσύ το χέρι σου" έλεγαν οι παππούδες μας.
"God can heal a broken heart but He has to have all the pieces" λέει η λεζάντα της φωτογραφίας.
Τη λέξη συνεργία (=συνεργός=συν+έργον) την έχουμε συνηθίσει πια σε αρνητικά συμφραζόμενα, όπως "συνεργός εγκλήματος", ίσως επειδή περιτριγυριζόμαστε από κακά μαντάτα κι όχι καλά. Το δελτίο ειδήσεων έπρεπε να μετονομαστεί σε "δελτίο κακών ειδήσεων", μπας και προλάβουμε τη παραφθορά της λέξης "είδηση". Παρασύρθηκα όμως, επιστρέφω σε μερικές από τις χρήσεις της λέξης συνεργία: Στην ιατρική αναφέρεται στην συνεργασία οργάνων του σώματος για την επιτέλεση μιας ορισμένης λειτουργίας . Στη θρησκεία αναφέρεται στη συνεργασία της θείας χάριτος και της ανθρώπινης ελευθερίας. Στη φαρμακολογία (συμβατική ή "εναλλακτική"), στα βότανα, στα αιθέρια έλαια κλπ, στο πώς διάφορες ουσίες αλληλεπιδρούν και ενισχύουν τη μεμονωμένη τους δράση (είτε θεραπευτική είτε ως παρενέργεια). Παρομοίως στην τοξικολογία. Ο όρος απαντάται επίσης αναφορικά με επιχειρήσεις, κομπιούτερ, μάρκετινγκ κλπ. Το αντίθετο της συνεργίας είναι ο ανταγωνισμός. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω ότι οι αρχές λειτουργίας της κοινωνίας μας, τόσο σε εργασιακό επίπεδο (σχολείο, πανελλήνιες , ΙΚΥ, ΑΣΕΠ, κτλ κτλ) όσο και σε ψυχαγωγικό (ριάλιτι, διαγωνισμοί, σπορ) βασίζονται πολύ περισσότερο στον ανταγωνισμό παρά στη συνεργία των μελών της. Τι εξαντλητικό Θεέ μου... Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι αρχές λειτουργίας της κοινωνίας, γίνονται παιδεία, γίνονται βιώματα, γίνονται συνήθεια, γίνονται κληροδότημα για την επόμενη γενιά, κι ύστερα απορούμε γιατί δεν υπάρχει αλληλεγγύη, γιατί δεν νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας , γιατί είμαστε εγωκεντρικοί. Αφού όλους αντιπάλους τους έχουν κάνει. Που θα μας πάρουν "τη θέση, τη δουλειά, το βραβείο, την κληρονομιά, το πρωτοσέλιδο, το μπεστ σέλερ, τη τη μπουκιά από στόμα, το πρωτάθλημα, τα πρωτεία, τα μόρια", ο εξαντλητικός κατάλογος είναι μακρύς. Γι αυτό δε φτάνει να τα βάζουμε με αυτούς που φταίνε. Δεν φτάνει να ζητάμε βοήθεια και μετά να περιμένουμε το μάννα εξ ουρανού. Πρέπει να είμαστε ενεργοί συνεργοί σ' όποιο έργο της ζωής μας θέλουμε να πραγματοποιηθεί, yo! Βάζω λοιπόν μικρή αγγελία: "ζητούνται συνεργοί, πληροφορίες εντός".

ΥΓ: Άγιε Βασίλη κάνε παιχνίδι, I've been an aweful good girl:

18 σχόλια:

Sotona Dos είπε...

καλο κοριτσι με τα πολλα ξενυχτια
καλο βραδυ πλεον.

heart n soul είπε...

stereoξενύχτη (αυτό είναι ξενύχτι, όχι το δικό μου!) καλημέρα:)

witchofdaffodils είπε...

τι συνέργειες θέτε να κάνουμε αγαπητή?
αν είναι μαγειρικές ή αλλου τύπου εργασιακές δηλώνω ότι βαριέμαι!
αν είναι για χουζούρι και φιλοσοφικές ενατενίσεις, πολύ ευχαρίστως :)

heart n soul είπε...

κι εγώ την συνεργία των ψυχών ψηφίζω μαγισσένια! (αν και περιμένω να ξεβαρεθείτε και να μας φτιάξετε κάτι, χριστουγεννιάτικο παρακαλώ πολύ:)

kwstask είπε...

Καλημερες.Πως θα μπορουσα να συνεργαστω ισως?

heart n soul είπε...

καλημέρα, θα έλεγα συνεργάζεστε ήδη?:)

BUTTERFLY είπε...

Να'μαι κι εγω! Για συνεργία...μέσα λέμε!!!

BUTTERFLY είπε...

Παντως μαγισσουλα, για 105 χρονων γυναικα...μια χαρα σε βρισκω ακμαιοτατη!

Giorgio είπε...

Εμένα ποιός θα με πάρει για συνεργό???Δέχομαι mail!!!:)))

poet-lizard είπε...

Αγαπητή καρδιά και πεταλούδα...
Θα ήθελα να συνεισφέρω, με ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως λειτουργεί η κοινωνική συνεργία...
Σκέψου Συνεργεία.
Τι σου έρχεται στο νου;
Κατάμαυρα, υποφωτισμένα, βρώμικα ισόγεια πολυκατοικιών, ψυχρές λάμπες φθορισμού, κατεστραμένα μέταλλα παντού, μαιμού ανταλλακτικά, ημιμαθείς τύποι που ουσιαστικά τρέφουν απέχθεια για την τεχνο-λογία και που κρατούν στο ένα χέρι μιά βαριοπούλα και στο άλλο έναν λογαριασμό, μα έναν λογαριασμό, με πολλά μηδενικά και μαύρο,σαν τη ψυχή τους.
Άν μου επιτρεπόταν θα τα αποκαλούσα
Ανεργεία...

heart n soul είπε...

butterfly, giorgio, μέσα κι εσείς? πολύ χαίρομαι:)
ποιητή-γουστέρα (μια που μεταφράζουμε:) καλό, πολύ καλό:), ακούγεστε να έχετε καψαλίσει τη γούνα σας (ή να πω το σαυροπουκάμισό σας?)

poet-lizard είπε...

Ω ναι!..Εγώ και μερικές χιλιάδες ακόμα σαυράκια και ποιητοσαυράκια και πευκάκια και ανθρωπάκια και σαυράκια. Φωτιά και λάβα εχύθηκε επάνω μας η ανοησία γ..ώ την ανεργεία τους γ..ώ!

Μάγια είπε...

κι εγώ κι εγώ μέσα!

καλημέρα! :)

heart n soul είπε...

βρε καλώς το μαγιόπουλο! τι κάνετε καλή μου? πώς είναι ο επαναπατρισμός? εννοείται κι εσείς μέσα!

Μάγια είπε...

ο επαναπατρισμός είναι απολαυστικός...τρώω φαγητά μανούλας (είχα ετοιμάσει λίστα με παραγγελιές), φτιάχνω μικρολιχουδιές για την οικογένεια (δεν παίρνω σειρά για κανονικό φαγητό-- έκανα και το χούμους σας, δεν είχαν ξαναφάει και ξετρελάθηκαν! thanks!)και γενικά...όλα καλά! :)

άντε να έρθει και η σειρά σας με το καλό!

επίσης παρανομώ, ο υπολογιστής μου βρίσκει αυτόματα μια σύνδεση ίντερνετ στο σπίτι την οποία και χρησιμοποιώ ξεδιάντροπα. ευχαριστώ καλέ μου γείτονα, όποιος και να ΄σαι! :Ρ

heart n soul είπε...

τι καλός μπουναμάς! τσάμπα ίντερνετ! θέλω κι εγωωώ!
έχετε κι εσείς λίστα, ε, "περίεργο", κι εγώ:) εύχομαι καλή συνέχεια και καλούς κουζινοπειραματισμούς (μπράβο που τολμήσατε, νιώθω περήφανη συνεργός σας:)
ναι, πλησιάζει κι η δική μου η σειρά:)

P@nos είπε...

Agaphtoi mou... na mia pragmatikh sunergia edw

heart n soul είπε...

p@nos indeed! καταπληκτικό, συγκινητικό.