Όσο για το "εγγλέζικο σούβλισμα" (γεια σου Μ..!), δηλ. τη ψησταριά κάτω από στέγαστρο λόγω βροχής, ε, απ' ότι έμαθα, και στην Ελλάδα εγγλέζικο σούβλισμα έπαιξε:)



"Όλη η αγριότητα της ερήμου καθρεφτίζεται στήν απεικόνιση του κορυφαίου νηπτικού πατέρα της Συρίας. Κοντά του, στο ερημητήριό του, κοντά στην Έδεσσα της Συρίας, κατέφθαναν πλήθος μαθητών και επισκεπτών, για να ακούσουν τα μελίρρυτα λόγια του. Τα ασκητικά του συγγράμματα μεταφράσθηκαν στα ελληνικά από τη συριακή και γνώρισαν μεγάλη διάδοση. Εξεδήμησε το 373. Εικονίζεται γέρων σπανός, έχων ολίγα γένεια, φορών σκέπασμα (Διονύσιος εκ Φουρνά). " (πηγή εδώ)
Να προσθέσω μόνο ότι οι λέξεις που με συγκινούν ιδιαίτερα στην ευχή, είναι οι "χαρισαί μοι" και "δώρησαί μοι". Χάρη ζητάμε, δωρεά. Κι έτσι όπως δωρεάν λαμβάνουμε, δωρεάν ας δίνουμε κιόλας.
Κάθε μέρα έχουμε ανάγκη από γέφυρες. Κι ας μη μένουμε δίπλα σε ποτάμι. Έχουμε τους μεταφορικούς μας χειμάρρους και χαράδρες να γεφυρώσουμε, αντιπαλότητες να συμφιλιώσουμε, απέναντι όχθες να φέρουμε σε επαφή. Η γέφυρα είναι δημιουργία εκεί που υπάρχει χάσμα, ένωση εκεί που υπάρχει διαχωρισμός. Δεν υπάρχει συνήθως από μόνη της, πρέπει εμείς να τη φτιάξουμε, θέλει κόπο και απαιτεί πολλές φορές θυσία. Να προσέξουμε βέβαια και τις όχθες που θα πάμε να στήσουμε τη γέφυρά μας. Και η πιο γερή γέφυρα θα καταρρεύσει αν την βάλουμε σε βάσεις σαθρές, σε χώμα διαβρωμένο.